İçeriğe geç

Sivas Elbeyli Ne Demek

Sivas elbeyli nedir?

Göktürk. A.g.e., s. 165) Kilis’in bir ilçesine Elbeyli denir. Aynı zamanda Kilis ve Oğuzcli’nin güneyindeki ovaya Elbeyli denir.

Sivas Elbeyliler hangi boydan?

Elbeğlilerin, yirmi dört Oğuz boyunun Bozok kolunun Günhan oğullarından Alkarevli (Alka-Evli, AlkaBölük, Alkaövli, Akevli olarak da bilinir) aşiretine mensup oldukları açıktır. 13. yüzyıldan sonra Orta Asya’dan Halep üzerinden Anadolu’ya yapılan göç hareketleri kapsamında Sivas’a yerleşmişlerdir.

Elbeyli soyu nereden gelir?

Tarih. Oğuzların Elbeyli Türkmen kabilesi Alkırevli kabilesinin göçebeleri tarafından kurulmuştur. Bu Türkmen kabilesinin insanları Türkiye ve Suriye’de farklı yerleşim yerlerine sahiptir.

Sivas Elbeyli Köyü Alevi mi?

İlbeyliler (veya Elbeyliler), Sivas, Kilis, Kahramanmaraş ve Suriye (Halep) bölgelerinde yaşayan Alkaevli (Alkarevli, Alkırevli) aşiretine mensup yerleşik Türkmenlerdir. Alevi veya Hanefi Sünnidirler.

Elbeyli aşireti kaç kişidir?

Aşiret reisi Emirza Veled-i İlbeyli olup 44 kışlakları vardır. Bu kışlaklar arasında bugün Sivas’ta İlbeyli Türkmenlerinin yaşadığı köylerden Ağcainiş, Damılı, Yanalak, Güney, Kızılca ve Gözmen gibi köyler bulunmaktadır. Aşiretin o zamanki nüfusu yaklaşık 4131 kişiydi.

Elbeyli eskiden nereye bağlıydı?

İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Sivas nerenin göçmeni?

Sivas’ın nüfusunun çoğunluğunu değişik zamanlarda bölgeye yerleşen Türkmenler oluşturmaktadır. İlde ayrıca Kafkas göçmenleri de bulunmaktadır. Kızılırmak Havzası; Şehirde Orta Anadolu iklimi, Yeşilırmak; Karadeniz ve Fırat Havzası ise onu Doğu Anadolu iklimi ile bağlamaktadır.

Elbeyli’nin kaç köyü var?

Sivas ile Şarkışla arasında kalan İlbeyli ilçesinde 42 köy bulunmaktadır.

Elbeyli Kürt mü?

Türkmen (Elbeyli) yerleşimi. Göçebe topluluğun adı Ilbeyli/Elbeyli, 17. yüzyılın sonlarından beri bölgede görülmektedir. Kullanıcı notu: Ağırlıklı olarak Türklerin yaşadığı ilçede, Kürt ve Arap nüfus grupları da azınlık olarak yaşamaktadır.

Beydili soyu nereden gelir?

Beydililer aslen Orta Asya kökenli olup 13. yüzyılda Anadolu’ya gelmişlerdir.

Luvi soyu nereden gelir?

Anadolu’nun Hitit öncesi tarihi henüz tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte, 1906 yılında Hititlerin antik başkenti Hattuşa’da bulunan çivi yazılı kitabelerin çözülmesiyle, Anadolu’nun asıl sakinleri sayılabilecek Luvilerin, Yunanlıların Anadolu’ya göç etmelerinden çok önce bu topraklarda yaşadıkları ortaya çıktı.

Sivas’ta en çok Alevi hangi ilçede?

Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.

Sivas Elbeyliler nereden geldi?

İlbeyli aşireti, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Sivas’ta yaşayan bir Türkmen aşiretidir. XII. yüzyılın sonunda İran’ın Horasan bölgesinden Anadolu’ya geldikleri tahmin edilmektedir.

Sivas Zara Alevi mi?

Sivas Alevileri Sivas, Türkiye’de en fazla Alevi köyüne sahip ildir. Sivas Alevilerinin önemli bir kısmı Türkmen’dir. Sivas’ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçelerinde, bölgede 500 yıldır ikamet eden Koçgiri Alevileri bulunmaktadır.

Sivas kokeni nedir?

Pontus Kralı’nın karısının, Roma Kralı Augustus’un sevgisini kazanmak ve ona olan minnettarlık ve sadakatini ifade etmek için Yunanca’da “Augustus Şehri” anlamına gelen “Sebaste” adını verdiğine inanılıyor. Sebaste’nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü iddia ediliyor.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Sivas’ın eski adı nedir?

Farklı zamanlarda Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis ve Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu’nun en eski ve en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Bölgedeki ilk yerleşim Neolitik döneme (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır.

Sivas Divriği hangi Türk boyu?

Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Divriği’nin Türk egemenliğine girdiği, Divriği’nin Alp Arslan’ın komutanı Mengücek Gazi’ye verildiği ve ona bağlı Oğuz boylarından Kayı, Bayat, Karaevli ve Akevli boylarının buraya yerleştiği bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kahve Saçlı Escort