Değiştirici yenilik doğuran haklar nelerdir?
Dönüştürücü yenilik yaratan haklar: Bu tür hakların kullanımı bir hakkın veya yasal ilişkinin içeriğinde değişikliğe yol açar. Örneğin, alacaklının borçlunun temerrüdü halinde aynı performanstan vazgeçme ve olumlu zararın tazminini talep etme hakkı, yenilik yaratan dönüştürücü bir haktır.
Maddi değeri olan yenilik doğuran haklar nelerdir?
Maddi değeri olan ve yenilik yaratan haklar: Yeni bir hukuki ilişki kurma, mevcut hukuki ilişkiyi tek taraflı irade beyanıyla değiştirme veya sona erdirme yetkisi veren haklar arasında mali değeri olanlar mülkiyet haklarıdır. Örneğin; satın alma, önalım ve geri alım hakları.
Yenilik doğuran haklar nisbi hak mıdır?
Sadece belirli bir kişiye veya kişilere karşı ileri sürülebilen haklara nispi haklar denir. Nispi haklara kişisel haklar da denir. Nispi haklar, yükümlülükler dışındaki yasal ilişkilerden kaynaklanan talepleri, yenilik haklarını ve nispi hakları içerir.
Takas bozucu yenilik doğuran hak mı?
Barter, hukuki niteliği gereği yıkıcı yenilikler üreten bir haktır. Borçlu, alacaklıya değişim hakkını kullanmak istediğini bildirmelidir. Barter bir sözleşme olmadığından, karşı tarafın kabulü önemli değildir. Barter aynı zamanda bir tasarruf işlemidir çünkü borcu sonlandırır.
Kurucu yenilik doğuran haklar ne demek?
Anayasal yeniliğe yol açan haklar: Anayasal yeniliğe yol açan haklar, hak sahibinin tek taraflı irade beyanıyla yeni bir hukuki durumun yaratılmasına yol açan haklardır. Bu tür haklara, örneğin, satın alma hakkı (transfer), önalım hakkı (shuf’a) ve geri satın alma hakkı (sadakat) dahildir.
Hak çeşitleri nelerdir?
Bunlar ölçülebilir ve başkalarına devredilebilir haklardır. Kişisel haklar (kişisel dokunulmazlık, din ve vicdan özgürlüğü vb.). Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı vb.). Siyasi haklar (oy kullanma hakkı, siyasi parti kurma hakkı vb.).
Alım hakkı yenilik doğuran hak mı?
Geri alım hakkı, özel hukukta, malike sattığı malı belirli koşullar altında ve tek taraflı irade beyanıyla bedel karşılığında geri alma imkânı veren yenilikçi bir haktır.
Sözleşmeden dönme yenilik doğuran hak mıdır?
TBK m. 39 uyarınca, irade eksikliği halinde iptal, ifa edilmemesi/sözleşmenin feshi halinde sözleşmeden dönme ve birçok özel olarak düzenlenmiş durumda sözleşmenin feshi hakları, bozucu yeniliğe neden olan haklardır.
Maddi hak nedir?
Maddi haklar, insanların düzenli bir toplumda sahip olduğu temel insan haklarıdır ve maddi yasalar ve doğal hukuk tarafından verilen hakları içerir. Maddi haklar, insanların düzenli bir toplumda sahip olduğu temel insan haklarıdır ve maddi yasalar ve doğal hukuk tarafından verilen hakları içerir.
Önalım hakkı yenilik doğuran bir hak mıdır?
YHGK., T. 13.4.
Nisbi haklar nelerdir örnek?
Tapuda tescil edilebilecek nispi haklara örnek olarak sözleşmedeki önalım hakkı, kiralama hakkı, taşınmaz satış vaadinden doğan hak, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan hak gösterilebilir.
Nisbi etkisizlik ne demek?
Nispeten etkisizlik: Bir davanın sonuçları bazı kişilere karşı kullanılamaz.
Boşanma davası bozucu yenilik doğuran hak mıdır?
Boşanma davası açma hakkı, tüm eşlerin sahip olduğu bir haktır. Bu hak, çığır açan yenilikler yaratan bir haktır; diğer rahatsızlık haklarının aksine, yalnızca mahkemede uygulanabilir.
Trampa ile takas arasındaki fark nedir?
Takas ve mübadele arasındaki fark nedir sorusuna cevap verecek olursak, sıklıkla karıştırılan takas ve mübadele kavramları arasındaki en temel farklar şunlardır: – Takas işleminde, el değiştiren mallar için vergi ödenmesi gerekirken, takasta böyle bir ödeme yapılmaz.
Ibra yenilik doğuran hak mıdır?
İbra kararının Genel Kurul tarafından geri alınamayacağı açıkça düzenlenmiştir [TTK m. 558 f.1]. İbra kararları, yönetim kurulu üyeleri arasında yenilik doğuran bir hak olarak, karşı tarafa ulaştığı anda sonuç doğurur ve geriye etkili olarak geri alınamaz.
Yenilik doğuran haklar hak düşürücü süreye tabi mi?
Yenilik haklarının kullanımı zamanaşımına tabidir.
Alım hakkı yenilik doğuran hak mı?
Geri alım hakkı, özel hukukta, malike sattığı malı belirli koşullar altında ve tek taraflı irade beyanıyla bedel karşılığında geri alma imkânı veren yenilikçi bir haktır.
Sözleşmeden dönme yenilik doğuran bir hak mıdır?
Zira sözleşme ilişkisi ancak muhatabın kabul etmesiyle ortaya çıktığı için, teklifi yenilik doğuran bir işlem olarak kabul etmek doğru değildir. Dolayısıyla kabul, kurucu yenilikler üreten bir süreçtir.
Yenilik doğuran hak ne zaman sonuç doğurur?
Yenilik yaratan haklar arasında yer alan bozucu yenilik yaratan hakların kullanımı, bu yöndeki tek taraflı irade beyanının karşı tarafa ulaşmasıyla hüküm ve sonuç doğurur. İrade beyanı muhataba ulaştığı anda istenilen hukuki sonuç doğar ve sözleşme kendiliğinden sona erer.