Türkiye’de okuma oranı yüzde kaç?
2008 yılında 6 yaş ve üzeri nüfusun okuryazarlık oranı %91,8 iken, 2023 yılında okuryazarlık oranı %97,6 olarak kaydedildi. 2008-2023 yılları arasında kadınlarda okuryazarlık oranı %86,9’dan %96,0’a, erkeklerde ise %96,7’den %99,2’ye yükseldi.
Ülkemizde kitap okuma oranı nedir?
Okuryazarlık oranları erkekler ve kadınlar için eşittir. Ülkemizde yılda ortalama 7,2 kitap okunmaktadır. Türk nüfusunun %31’i kitap okumamaktadır. Dört Türk’ten biri kitap okumaktan hoşlanmaktadır.
Türkiye’de kitap okuma oranı arttı mı?
2008 yılında 6 yaş ve üzeri nüfusun okuryazarlık oranı %91,8 iken, bu oranın 2022 yılında %97,6 olacağı tahmin edilmektedir. 2008-2022 yılları arasında kadınların okuryazarlık oranı %86,9’dan %95,9’a, erkeklerin okuryazarlık oranı ise %96,7’den %99,3’e yükselmiştir.
Türkiye kitap okumada dünyada kaçıncı sırada?
Türkiye günde sadece 1 dakika kitap okumaya ayırırken, 6 saat televizyon izliyor ve 3 saat internette vakit geçiriyor. Türkiye okuma alışkanlıkları bakımından dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk kitapları, yüzde 24’ü siyasi kitaplar, yüzde 13’ü düşünce kitapları ve yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Türkiye’de yüzde kaçı kitap okuyor?
Türkiye’de kaçımız kitap okuyor? Biliyor musunuz? Japonya’da nüfusun %14’ü, Amerika’da %12’si, İngiltere ve Fransa’da %21’i düzenli olarak kitap okurken, Türkiye’de ON BİN KİŞİDEN SADECE BİRİ kitap okuyor.
Türkiye’de eğitim seviyesi yüzde kaç?
25 yaş üstü her dört kişiden yalnızca biri üniversite mezunudur. 2022 yılı resmi verilerine göre Türkiye genelinde 25 yaş üstü nüfusun yüzde 53’ü ortaokul veya daha düşük eğitime sahiptir. 15 yaş üstü nüfusta ise bu oran yüzde 51’dir.
Bir Japon yılda kaç kitap okur?
Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7. Türkiye’de ise 12.000 89 kişiye yılda 1 kitap düşüyor. Japonya’da bir kişi yılda ortalama 25 kitap okurken Türkiye’de bu oran çok saçma: 6 kişi 1 kitap okuyor.
En çok kitap okuyan ülke hangisidir?
Bu durum aşırı kalabalık nüfusla da açıklanabilir. Birinci sıraya yerleşip “dünyanın en çok kitap okuyan ülkesi” ünvanını alan Hindistan’da bir bireyin ortalama okuma süresi 10 saat 42 dakikadır.
Türkler yılda kaç kitap okur?
Sonuçlara göre Türkiye’de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş aralığındakiler yılda 12 kitap okurken, hayatlarının çoğunu büyük şehirlerde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Türkiye kitap okuyor mu?
Türkiye’de 100 kişiden sadece 4,5’i kitap okuyor. Japonya’da her yıl 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye’de bu sayı sadece 23 milyon.
Türkiye’nin yüzde kaçı okuma yazma bilmiyor?
TÜİK Eğitim İstatistikleri: Nüfusun yüzde 2,4’ü okuma yazma bilmiyor. TÜİK, Ülkedeki eğitim süresi; yaşa, cinsiyete ve illere göre eğitim düzeylerine ilişkin verileri içeren 2023 Ulusal Eğitim İstatistikleri’ni açıkladı.
Türkiye’de en çok kitap okuyan kişi kimdir?
“Mahir kardeşimizin tüm öğrencilerimize ve büyüklerimize rol model olmasını diliyorum” dedi. Bir yılda 1053 kitap okuyarak rekor kıran Mahir Atabey TÜRK, kendisini bu alanda teşvik eden herkese teşekkür etti. Türk Sicil Kaydı ve Tahkim Kurulu Başkanı Prof.
Ülkemizde en çok okunan kitap türü nedir?
“En çok okunan kitap türü tarih” Araştırmaya göre en çok okunan kitap türünün tarih kitapları olduğunu hatırlatan Ağırdır, toplumda farklı tarih anlayışlarının bulunduğunu ve herkesin gerçeği öğrenmek için tarih kitaplarına yöneldiğini söyledi.
Hangi saatlerde kitap okunmalı?
Akşamın erken saatleri (18:00 – 20:00): Günün yorgunluğunu atmak için kitap okumak stresi azaltan ve rahatlatıcı bir aktivite olabilir. Gece (20:00 – 22:00): Yatmadan önce kitap okumak zihni rahatlatır ve uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Mavi ışık içermeyen aydınlatma kullanmak uyku kalitesi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Türk halkı olarak en çok hangi kitap okumayı seviyoruz?
Ankete katılanların yüzde 19,5’i edebiyat, yüzde 18,3’ü din ve yüzde 16,2’si eğitim konulu kitaplar okuduğunu söyledi. Türe bakıldığında Türklerin çoğunluğunun romanı tercih ettiği açıkça görülüyor. Roman türü yüzde 33,7 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 27,1 ile kısa öykü türü takip ediyor.
Türkiye’nin yüzde kaçı okumuş?
Türkiye’de okuryazarlık oranı yüzde 97,6’nın üzerindeydi. 25 yaş üstü her dört kişiden biri üniversite mezunu, iki kişiden biri ise ortaokul mezunu. Okuryazarlık oranıyla birlikte, okuma yazma bilmeme oranı da zirveye ulaştı.
En az kitap okuyan ülke hangisi?
En düşük okuryazarlık oranı %65,47 ile Sahra Altı Afrika’daydı. Lüksemburg, Andorra ve Norveç gibi ülkelerde okuryazarlık oranı %100’dür. Gine, Nijer, Djoubite, Kiribati ve Niue en düşük okuryazarlık oranlarına sahip ülkelerdi.
Türkiye’nin yüzde kaçı okuma yazma bilmiyor?
TÜİK Eğitim İstatistikleri: Nüfusun yüzde 2,4’ü okuma yazma bilmiyor. TÜİK, Ülkedeki eğitim süresi; yaşa, cinsiyete ve illere göre eğitim düzeylerine ilişkin verileri içeren 2023 Ulusal Eğitim İstatistikleri’ni açıkladı.
Türkiye’nin en çok okumuş ili hangisi?
Ulusal Eğitim İstatistikleri çerçevesinde yapılan araştırma sonucunda, ülkedeki en fazla öğrenci sayısına sahip illerin başında büyükşehirler gelmekte ve eğitimde lider konumdadır. Türkiye’de eğitim düzeyi en yüksek illerin başında başkent Ankara gelirken, onu sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etmektedir.